343396XZJAL4FT.jpg

KSL

Sommershedra på KSL med Lama Changchub, Lama Fredrik Liland og Wenche Stene.

Vi tar opp igjen sommeshedra-tilbudet som noen kanskje husker fra 15 år tilbake. «Shedra» er et tibetansk ord som refererer til den filosofiske skolen som finnes i de fleste tibetanske klostre. Her fordyper nonner og munker seg i buddhistisk filosofi gjennom studier av og debatt rundt de klassiske indiske tekstene.

Under denne shedraen vil vi bl.a lære forskjellige rutiner og ritualer som gjøres i en tradisjonell tre-års retrett, og som en også kan bruke i en kortere retrett. Vi vil fokusere på både teoretiske og praktiske aspekter ved det å gjøre retrett både sammen med andre og på egen hånd. Dette innebærer bl.a:

-oppvåkningsyoga (dangwe naljor), som er et rituale for når en våkner

-måltidsyoga (se naljor), et rituale for når en spiser

-innsovningsyoga (nyalwe naljor), for når en legger seg

-røykrituale (sang), om morgenen

-chod-ritualet på kvelden

I buddhismen har vi to former for meditasjon, shamata og vipashyana. Gjennom den første finner vi fred og ro, og gjennom den andre finner vi klarhet og innsikt.
Under sommershedraen fokusererer vi på vipashyana-delen ved å søke mer forståelse og innsikt i buddhistisk tankegang og filosofi. Før vi kan meditere er det viktig å lære hvorfor og hvordan vi mediterer, og dette gjør man i tibetansk buddhisme gjennom å studere klassiske tekster, slik som Shantidevas Innføring i bodhisattvaens vei (Bodhicharyavatara) og Chandrakirtis innføring i middelveien (Madhyamakavatara). Lama Changchub vil også undervise i i "Creation and Completion: Essential Points of Tantric Meditation" av Jamgon Kongtrul.

Det vil bli et variert og rikholdig program, med bidrag fra flere av lærerne våre.

Tid: Fre-tors 9.-15. juli 

Sted: Karma Shedrup Ling retreatsenter 

Ta deg tid til sommershedraen og la det bli en forberedelse til sommerretretten uken etter der fokuset blir på bringe forståelsen inn i egen meditasjonspraksis. 

Påmelding og mer informasjon finner du her