Norsk spesialbibliotek for buddhistisk litteratur

Karma Tashi Ling har et velfylt bibliotek om buddhismen som nå er søkbart på nett

Du kan besøke biblioteket og lese bøker mens du er i tempelet på Bjørndal i Oslo og du kan også søke i vårt online biblioteksystem i tempelet eller hjemmefra. Her kan du finne mange gode buddhistiske bøker.

Det er ca. 1700 titler å velge mellom om buddhismen og relatert litteratur og samlingen vokser. Vi har for nylig lagt til ca 250 nye titler. For å få plass til de nye bøkene og for å kunne ta i mot enda flere har vi utvidet biblioteket med tre nye reoler.

Alle kan søke i onlinebiblioteket eller lese i bøkene mens man besøker tempelet. Hvis du er medlem av trossamfunnet Buddhistforbundet med tilhørighet til Karma Tashi Ling buddhistsamfunn (KTLBS-medlem) eller har betalt kontingenten for inneværende år, kan du låne bøker med hjem.

Søk i Karma Tashi Lings online biblioteksystem (på Librarika).

Det er mange måter å finne interessante bøker på. Du kan søke på tittel, ISBN, forfatter, stikkord m.m. Og man kan gå inn via kategorier. Man kan begynne med å se de sist registrerte bøkene. Ja, i det hele tatt er det mange måter å lete opp bøker på. For mange til å nevne alle mulighetene her. Det er bare å prøve seg frem.

Medlemmer må lage et passord og logge inn for å kunne låne bøker. Og du kan også reservere opp til fire bøker på nettet.

For å reservere bøker går du til nederst på siden om boken hvor du vil se en liten mørkerød knapp hvor det står: “Request”. Du kan forhåndsbestille inntil fire bøker. Du må hente bøkene du har bestilt innen 21 dager.

Tips: Hvis en bok er registrert med ISBN, kan du f.eks. klikke på Amazon til høyre på skjermen for å få mer informasjon om boken.

Vi har dessverre ikke kapasitet til å sende utlånsbøker i posten.

Har du lyst til å bidra med buddhistiske bøker til biblioteket slik at flere kan få glede og nytte av dem, kan du ta dem med til tempelet.

En del av dere har bøker som dere har lånt fra biblioteket tidligere. Vi ville sette stor pris på at bøkene blir levert tilbake ved første anledning.

Finn boken du ønsker i hyllene

Det står en PC i biblioteket som du kan søke i bokbasen med.

For å finne en bok i hyllene som du har funnet i vår bokbase og som du ønsker å lese i eller å låne, må du finne plasseringskoden i eksemplarinformasjonen nederst på websiden. Kolonnenavnet heter "Call no" som inneholder en kode. Du finner deretter bokens plasseringskode nederst på bokryggen i riktig reol. Bøkene i reolene er sortert alfanumerisk. Vær oppmerksom på at flere titler kan ha samme plasseringskode.

Det skal ligge en lupe på bordet da kodene på noen av bøkene kan være vanskelig å lese. Vær klar over at bøkenes forsider ikke alltid er som på bildet i basen.

Har du lest i boken på senteret, husk å sette boken tilbake i hyllen der du fant den. Tips: Legg en rød bokskiller av plast (som det ligger en god del av i hyllene) inn der hvor boken sto,.slik at stedet er lett å finne igjen. Legg bokskilleren tilbake etterpå.

Tips: Hvis du ønsker å vite mer om boken enn det som er i vårt biblioteksystem, kan du hvis boken er registrert med ISBN, klikke på f.eks. Amazon til høyre på skjermen når du har detaljinformasjonen om boken . Da kommer du til boken på Amazon og kan lese mer om boken der.

Om hjemlån

Bare medlemmer (medllem av Buddhistforbundet tilknyttet Karma Tashi Ling buddhistsamfunn og7eller betalt støttemedlemskap for inneværende år) kan låne bøker fra biblioteket på Karma Tashi Ling buddhistsenter. Når du besøker tempelet kan du be bibliotekaren om å registrere deg som biblioteksbruker og utstede et lånekort.

Når du skal låne bøker (maks fire bøker kan være på utlån til deg samtidig) så leter du frem bøkene fra hyllene og ber en av beboerne om å registrere bøkene for hjemlån før du tar dem med deg. Det er altså ikke lengre selvbetjening.

Lånetiden er 30 dager. Tre dager før lånet utløper får du en automatisk epost med varsel om at lånetiden utløper. Du må da enten levere bøkene tilbake innen tre dager eller forlenge lånet med 30 dager. Du kan maks forlenge to ganger. Etter det må boken tilbakeleveres. Etter innlevering får du en epost om du kan tenke deg å skrive litt om hva du synes om boken. Det vil være verdifullt for andre brukere av biblioteket.

Når du besøker Karma Tashi Ling og leverer tilbake de lånte bøkene er det viktig at du ber en av beboerne om å sjekke inn bøkene slik at de blir registrert som tilbakelevert med en gang,. Du må ikke sette dem inn i hyllene selv eller legge dem fra deg på biblioteksbordet. På den måten unngår du at utlånsfristen passeres og du får et krav om å betale gebyret på grunn av det.

Utlånsperioden er 30 dager og du kan forlenge online maks to ganger. Hvis du ikke leverer før fristen utløper vil det være et gebyr på kr 50.

Vær vennlig å behandle bøkene skånsomt, da de ikke er forsterket med beskyttelse av noe slag.

OBS: Noen få bøker er ikke på utlån og må leses på KTL.

Ved å bli låntaker i Karma Tashi Lings bibliotek, godtar du følgende:

  • Hvis du ikke overholder lånefristen på 30 dager (maks 90 dager hvis du fornyer inntil to ganger før fristen utløper), blir det et gebyr på kr. 50.
  • Hvis du skylder ubetalte gebyrer for mer enn to bøker, vil du ikke kunne låne flere bøker før gebyrene er betalt.
  • Hvis du har mistet eller ødelagt boken må den erstattes med et nytt eksemplar, eller med beløpet som det koster å kjøpe en ny bok.

Er du ikke BF-medlem ennå kan du melde deg inn her.

Husk å velge Karma Tashi Ling som gruppe i menyen. Det koster ikke noe og "kirkeskatten" går til KTLBS med ca. kr 1400 i året.

Du kan også be bibliotekaren om å hjelpe deg med innmeldingen.

Når du kommer til Karma Tashi Ling kan du be biblotekaren (Ann Mari Nilsen) om å få utstedt et lånekort og starte å låne bøker.